Wyłączenie potwierdzenia o wyłączeniu/ponownym uruchomieniu systemu

Uwaga: Ten wpis został utworzony ponad rok temu. Informacje w nim zawarte mogą być nieaktualne!

Już w wersji 9.04 Beta zostało coś takiego wprowadzonego. Wybierając z menu jedną z opcji: Wyloguj, Uruchom ponownie lub Wyłącz komputer pojawia się okienko, które hmm… no właśnie, jakie ono ma zadanie?
Zapobiega przypadkowemu wyłączeniu komputera? Nie…
Daje czas systemowi na wyłączenie pracujących aplikacji? Nie…
Ładnie wygląda? Też nie!
Jedynym plusem jest fakt, że daje mi możliwość napisania kolejnego „artykułu” :)

Więc po co komu to okienko? Ktoś kto wybiera wyżej wymienione opcje, chce to zrobić bez zbędnego czekania.

Aby pozbyć się tego „bajeru” kliknij prawym przyciskiem myszy na aplet Przełącznik użytkowników (lub podobny) i wybierz Preferencje.
Odptaszkuj: „Wyświetlanie okien dialogowych potwierdzania wylogowania, ponownego uruchomienia i wyłączenia komputera„.

Jeżeli powyższy artykuł nie rozwiązał lub rozwiązał częściowo Twój problem, dodaj swój komentarz opisujący, w którym miejscu napotkałeś trudności.
Mile widziane komentarze z uwagami lub informacjami o rozwiązaniu problemu.
  • TomekS62

    Świetna porada! Dzięki! :-)

  • smok

    A istnieje możliwość wyłączenia tego po przez komendę ? Posiadam ubuntu 10.4 i nie mogę tego nigdzie znaleźć

  • smok

    No i znalazłem te funkcję w programie Ubuntu Tweak :)

  • http://www.zakladobrobki.pl/ jaack

    Myślę, że jeśli ktoś jest posiadaczem 10.04, to nie uda mu się tego tak łatwo zrobić.
    Tak jak napisał kolega smok można to zmienić w Ubuntu Tweak:

    W dziale Uruchamianie klikamy w Kontrolę sesji i zaznaczamy opcję:
    „Pomijanie okna dialogowego (…) i wyłączenia komputera” (ta najniżej).

  • http://www.ubuntu-pomoc.org Szmitas

    Wszystko zależy od apletu, którego używamy do wyłączania systemu. W przypadku zwykłego apletu wyłączania nic takiego nie wyskakuje, bo pojawia się okno z operacjami, które można wykonać.

    Korzystacie z fast-user-switch-applet? Działa u Was poprawnie? T.j. ma wszystkie funkcje – zablokuj, wyloguj, przełącz, uruchom ponownie, zamknij?
    Bo u mnie ma tylko dwie, a włączenie dodatkowych w gconf-editorze niczym nie skutkuje :(