GDM – wyłączenie listy użytkowników

Uwaga: Ten wpis został utworzony ponad rok temu. Informacje w nim zawarte mogą być nieaktualne!

Dawno, dawno temu, gdy Ubuntu miał inną możliwość konfiguracji GDM, można było ustawić sobie (bądź nie) listę użytkowników zarejestrowanych w systemie. Miało to na celu usprawnienie logowania. Dodatkowym „bajerem” była tzw. przeglądarka twarzy. Można było dodać do swojego nicka zdjęcia, które było wyświetlane obok naszego loginu.

„A teraz tak nie można?”

Oczywiście, że można, z jednym małym „ale” – wyłączenie owej listy nie jest tak zupełnie trywialne. Jeśli w systemie zarejestrowany jest jeden użytkownik, taka lista jest zupełnie niepotrzebna i można ją wyłączyć wpisując w terminalu:

sudo -u gdm gconftool-2 --set --type boolean /apps/gdm/simple-greeter/disable_user_list true

Jak widać, cały proces opiera się na zamianie boolowskiej wartości w gconf-editor. Można zrobić też to ręcznie, ale powyższy sposób jest zdecydowanie szybszy ;)

Dla osób z większą ilością wolnego czasu:
Jeśli koniecznie chcesz „klikać”, odpal gconf-editor i wybierz kolejno apps > gdm > simple-greeter i zaptaszkuj disable_user_list.

Jeżeli powyższy artykuł nie rozwiązał lub rozwiązał częściowo Twój problem, dodaj swój komentarz opisujący, w którym miejscu napotkałeś trudności.
Mile widziane komentarze z uwagami lub informacjami o rozwiązaniu problemu.