Centrum Oprogramowania Ubuntu zamyka się po kilku sekundach od uruchomienia

Uwaga: Ten wpis został utworzony ponad rok temu. Informacje w nim zawarte mogą być nieaktualne!

Jeśli Centrum Oprogramowania Ubuntu zamyka się po kilku sekundach od uruchomienia, skorzystaj z rad zawartych poniżej.

Uruchamiając Centrum Oprogramowania Ubuntu w terminalu możesz napotkać komunikat:

 File "/usr/share/software-center/softwarecenter/ui/gtk3/views/appdetailsview.py", line 176, in __init__
    self.progress.set_data("transparent-bg-hint", True)
AttributeError: 'ProgressBar' object has no attribute 'set_data' 

Wskazany jest plik oraz linia, której dotyczy błąd, w tym przypadku są to:

  • plik – /usr/share/software-center/softwarecenter/ui/gtk3/views/appdetailsview.py,
  • linia – line 176.

Otwórz terminal i wyedytuj ten plik:

sudo gedit /usr/share/software-center/softwarecenter/ui/gtk3/views/appdetailsview.py

Przejdź do linii, w której jest błąd (w moim przypadku 176) i wykomentuj ją, wstawiając na początku znak #:

#self.progress.set_data("transparent-bg-hint", True)

Zapisz plik (Ctrl + S).

Jeżeli powyższy artykuł nie rozwiązał lub rozwiązał częściowo Twój problem, dodaj swój komentarz opisujący, w którym miejscu napotkałeś trudności.
Mile widziane komentarze z uwagami lub informacjami o rozwiązaniu problemu.
  • emeritus

    Może trochę nie w temacie bo nie chodzi o Centrum Oprogramowania ale problem podobny.Używam 11.04,w moim przypadku LTS się po raz pierwszy w historii nie sprawdził ale mniejsza z tym.Otóż od ostatniej aktualizacji nie otwiera mi się Ubuntu Tweak.Jak próbuję z terminala to wyskakuje mi coś podobnego,tyle że tych plików i linii jest podanych więcej a dodatkowo wyświetla jakiś error związany z repo.Ma ktoś coś podobnego?

    • http://www.ubuntu-pomoc.org Łukasz Schmidtke

      Na początek proponuję przeinstalować aplikację. Jeśli nie pomoże, to wklej komunikaty, które otrzymujesz.

      • emeritus

        Zacząłem od tego że wywaliłem Ubuntu Tweak w Synapticu i zainstalowałem ponownie.Potem nie miałem czasu się z tym bawić,Ubuntu Tweak nie jest potrzebny na co dzień więc to nie jest jakaś dokuczliwa przypadłość.Byłem tylko ciekawy czy mój przypadek jest odosobnioną ciekawostką czy w ogóle tak się porobiło.A komunikaty wyglądają tak:

        ubuntu@ubuntu-H67M-D2-B3:~$ ubuntu-tweak
        Traceback (most recent call last):
        File „/usr/bin/ubuntu-tweak”, line 122, in
        from ubuntutweak.main import UbuntuTweakWindow
        File „/usr/lib/python2.7/dist-packages/ubuntutweak/main.py”, line 37, in
        from ubuntutweak.janitor import JanitorPage
        File „/usr/lib/python2.7/dist-packages/ubuntutweak/janitor/__init__.py”, line 83, in
        class JanitorPlugin(GObject.GObject):
        File „/usr/lib/python2.7/dist-packages/ubuntutweak/janitor/__init__.py”, line 92, in JanitorPlugin
        scan_finished = GObject.Property(type=bool, default=False)
        File „/usr/lib/python2.7/dist-packages/gi/module.py”, line 289, in __getattr__
        attr = super(DynamicGObjectModule, self).__getattr__(name)
        File „/usr/lib/python2.7/dist-packages/gi/module.py”, line 243, in __getattr__
        return getattr(self._introspection_module, name)
        File „/usr/lib/python2.7/dist-packages/gi/module.py”, line 105, in __getattr__
        self.__name__, name))
        AttributeError: ‚gi.repository.GObject’ object has no attribute ‚Property’
        ubuntu@ubuntu-H67M-D2-B3:~$

    • RafciX

      Z tego co wiem Ubuntu 11.04 nie był wydaniem LTS ;)

      • emeritus

        Może niejasno to napisałem.Napiszę tak-używam 11.04 bo w moim przypadku LTS czyli 12.04 po raz pierwszy w historii się nie sprawdził.I po prostu przesiadłem się z powrotem.

  • emeritus

    Poradziłem sobie z tym problemem wywalając Ubuntu Tweak razem z repozytoriami.Ale dziś przy okazji aktualizacji zainstalował mi się nowszy kernel,z ciekawości zainstalowałem Ubuntu Tweaka i chodzi.
    „Informatyka to taka dziedzina że im bardziej się w nią zagłębiamy tym bardziej dojmujące mamy uczucie że czegoś nie wiemy”.

  • Maciej Sebastian

    Powitac, a wiec nic nie pomoglo od kilku dni walcze i nic, deinstalacja i ponowna instalacja nic nie pomogla dodanie # w wierszu 176 takze nic nie pomoglo, moze koledzy maja jakies inne sugestie pomysly?? dodam ze mialem problem z update i upgrade systemu z czym sobie poradzilem, zaznaczam ze jestem poczatkujacy Ubuntu user ;) Dziekuje i Pozdrawiam!

  • Dareios

    „Uruchamiając Centrum Oprogramowania Ubuntu w terminalu możesz napotkać komunikat:”

    A jak niby uruchomić Centrum Oprogramowania w terminalu? W ogóle dlaczego wszelkie prace naprawcze w ubuntu sprowadzają się do dłubania w terminalu? To nie jest user friendly