Brak polskich znaków w Ubuntu

Uwaga: Ten wpis został utworzony ponad rok temu. Informacje w nim zawarte mogą być nieaktualne!

Po spolszczeniu systemu, o którym pisałem – tutaj może okazać się, że mimo tego iż system jest w całości po polsku, nie mamy możliwości używania polskich znaków np. przy pisaniu wiadomości tekstowych. Może być to wina poszczególnych aplikacji, do których wprowadzamy tekst (jeśli tylko w nich nie ma polskich „haczyków”). Jednak jeśli ten brak objawia się w każdej możliwej aplikacji, nawet w edytorze tekstu, wina leży po stronie systemu.

Aby rozwiązać ten problem, kliknij kolejno: System > Preferencje > Klawiatura > Układy i dodaj/wybierz układ Poland usuwając przy okazji istniejący tam układ USA (i każdy inny, który się tam znajduje). Zastosuj zmiany i uruchom ponownie komputer.

Jeżeli powyższy artykuł nie rozwiązał lub rozwiązał częściowo Twój problem, dodaj swój komentarz opisujący, w którym miejscu napotkałeś trudności.
Mile widziane komentarze z uwagami lub informacjami o rozwiązaniu problemu.
  • Michau

    Podane wskazowki nie pomogly.

  • http://ubuntu-pomoc.org Szmitas

    Jakiej wersji systemu używasz?

  • szela

    mi tez ten sposob nie dziala a uzywam Ubuntu 9.04. Prosze o pomoc:)

  • szela

    przepraszam juz dziala moja nieuwaga:)

  • schein

    I po bólu!

  • agaik1

    Dzięki wielkie! Pomogło:)))

  • mateusz850

    Pomogło-świetna porada.

  • Bushman

    Ja co prawda nie spolszczałem mojego Ubuntu (8.04) ale mam problem z polskimi znakami. Owszem, po zainstalowaniu polskiego układu klawiatury wszystko działa pięknie i cudownie jednak po re-boot polskie literki znikają bezpowrotnie… na szczęście do czasu. Literki wracają gdy wejdę do ustawień klawiatury, w zakładce „Layouts” (Układy) klikam „Layout options” (Opcje układu), rozwijam zawartość „Alt/Win key behavior” i wystarczy że tylko zmienię na cokolwiek innego a potem wrócę na „default” (domyślne). Wtedy literki polskie chodzą do następnego re-boot’u (hibernowanie nie powoduje tego objawu). Do dziś nie wiem czemu tak się dzieje i ozłocę każdego kto mi powie jak to naprawić. :P

  • http://www.ubuntu-pomoc.org Szmitas

    Dzieje się tak od samego początku?

    Skoro wszystko działa poprawnie do następnego uruchomienia komputera, można podejrzewać, że jedna z aplikacji, która uruchamia się w czasie startu systemu coś takiego powoduje. Spróbuj pokombinować z tym :)

  • Szajba

    a jak to zrobić przez terminal?

  • KMLS

    Mam Ubuntu 11.10. Probuje to zrobic i nic z tego nie wychodzi.

  • darecki

    W KUBUNTU 13 zmienisz układ klawiatury : SYSTEM>>USTAWIENIA SYSTEMOWE>>URZĄDZENIA WEJŚCIOWE , tam znajdziesz klawiaturę, z resztą sobie poradzisz. Powodzenia Mi się udało…co widać : ążźćśęółń Pozdrowionka.

  • tujestem

    Witam
    Uzywam Ubuntu 14.04 LTS, srodowisko Gnome od roku. Jest to moj pierwszy system Linuxowy.
    Kupilem EliteBook 8440p jako uzywany. Dostalem komputer z naklejkami na klawiszach numerycznych i naklejkami na klawiszach z symbolami: ?”|}{ itp.
    W ustawieniach > keyboard > Layout Settings mam wybrane „Polish” jako jedyna opcja. Czyli wszystko zgodnie z instruktarzem powyzej.
    Dalej podswietlam „polish” i otwieram klawiature wirtualna. Rozni sie lekko od mojej, ale po wciskaniu rzadnych kalwiszy podswietlaja sie prawidlowe. Jak wciskam prawy ALT na klawiaturze wirtualej podswietla sie „COMPOSE”. Dalej wchodze „Shortcut Setting” i dostaje informacje ze Compose Key to Right ALT. Czyli wszystko teoretycznie powinno byc jak najlepiej.
    Problem jest w tym ze wciaz nie mam polskich znakow.
    Pomozcie prosze,

    • wrzomar

      Na moim wirtualnym trusty’m z unity wszystko gra i trąbi, ale wybrałem język polski już przy instalacji. Żeby odtworzyć twoją sytuację, mam pytanie. Instalowałeś po angielsku i dopiero po roku ustawiasz klawiaturę na polską czy ulegam jakiejś iluzji?

      • wrzomar

        Zainstalowałem Ubuntu GNOME 14.04.2 po angielsku i z układem English(US), ale w odpowiedniej strefie czasowej. Potem System settings->Region&Language zakładka Input Sources, klikam w plus, szukam polish, dodaję, usuwam English(US) i działa. Mam zaznaczoną opcję „Use the same source for all windows”. W Keyboard Layout mam zamiast prawego altu „Level 3 Shift”, w skrótach pod Typing mam tylko skróty do zmiany źródła, pozostałe (w tym Compose) mam wyłączone. Działało nawet z dwoma źródłami, wtedy w zasobniku (z braku laku) był przełącznik pl/en. O ile nie masz jakiejś poniemieckiej klawiatury (lub gorzej) to nie wiem co go boli.

      • tujestem

        Nie pamietam jak bylo przy instalacji, robilem to rok temu, ale wydaje mi sie ze instalowalem po polsku i oczywiscie w odpowiedniej strefie czasowej. Generalnie mam „System Settings” po angielsku ale juz „wybierz siec” czy „wylacz, wyloguj sie” juz po polsku. Pozostale opcje tez sa po polsku, ale nie pamietam czy instalowalem po angielsku czy po polsku. Na pewno na etapie instalacji juz nie moglem wpisywac polskich znakow, ale po kilku probach stwierdzilem ze naprawie to juz po instalacji (tak, rok uzywam komputera bez polskich znakow).
        Co do postu ponizej
        „w skrótach pod Typing mam tylko skróty do zmiany źródła, pozostałe (w tym Compose) mam wyłączone”
        ja w skrotach pod typing mam skroty do zmiany zrodla, compose key = right alt, pozostale „disabled” (czyli podobnie minus Compose key)
        „O ile nie masz jakiejś poniemieckiej klawiatury (lub gorzej)”
        Kupilem komputer jako uzywany EliteBook 8440p, dostalem go z naklejkami na klawiszach numerycznych i klawiszach typu: >”?|}{][‚;/ ale jak mowilem na klawiturze wirtualnej wyswietlaja sie rzadane litery podczas przyciskania.
        Dodam tylko, ze pozostale pocje w „Region and Language” sa ustawione na „polski / polish / polska” ,wszystkie we wszystkich zakladkach.
        „Use the same source for all windows” jest.

        • wrzomar

          A próbowałeś wyłączyć compose w skrótach?

          • tujestem

            Dziękuję Geniuszu :))) Rok męczarni bez polskich znaków, tyle szperania i szukania. Układy klawiatury, dziwne polecenia z terminala, tysiące odwiedzonych forów…. Aż ciężko się przyzwyczaić.
            Dziękuję jeszcze raz. :D

            • wrzomar

              Nie ma za co. Jak już jesteś przy ustawieniach regionalnych i językach to możesz sobie doinstalować spolszczenia. Choć sam mam w pełni spolszczony, ale musiałem wyłączyć w apt’cie, bo były problemy z PPA’mi i teraz mi się pyta jak wchodzę w „Języki”. Nie można mieć wszystkiego ;p

          • Arkadiusz Kosicki

            dzięki za pomoc przydatny pościk

  • alchymista

    Pojawił się problem z wielką literą „ś”. Nawet teraz nie mogę jej napisać :-(
    Problem występuje w writer, gedit oraz w firefox. Prawdopodobnie w innych programach także.
    Uzywam ubuntu 15.10.